Botanie

Er kunnen in de ayahuasca botanie drie groepen planten worden onderscheiden:

-Planten met een MAO-remmende werking
-DMT- houdende planten
-Additieven

Een TRADITIONELE ayahuasca uit de amazone bevat in essentie altijd de ayahuasca liaan die een MAO- remmende werking heeft in combinatie met een DMT- houdende plant waarvan de chacruna en de chaliponga het meest bekend zijn.

De MAO remmer is nodig om de DMT actief te krijgen. Zonder een MAO- remmer zijn de visionaire eigenschappen van de DMT afwezig, omdat het lichaam deze stof van nature afbreekt voordat het de hersenen bereikt.

Er zijn meerdere MAO-remmende planten en DMT houdende planten in de wereld gevonden waarmee word geëxperimenteerd. De bekendste zijn syrian rue en Mimosa Hostillis. Een brouwsel dat deze planten bevat wordt doorgaans een ayahuasca analoog of anahuasca genoemd.

BANISTERIOPSIS CAAPI

Een lid van de Malpighiaceae familie, wordt beschouwd als de belangrijkste ‘plant leraar’.
Inheemse sjamanen onderscheiden meer dan 40 soorten ayahuasca lianen, zoals tucunacá en caupurí. De houtachtige slingerende stam van reuzachtige B. caapi kan erg lang worden en vertakt zich herhaaldelijk. De groene ovaal- ronde bladeren kunnen tussen de 8 en 18 cm lang zijn, en 3,5 tot 8 cm breed en hebben puntige uiteinden. B.caapi bloeit slechts bij uitzondering en alleen in vochtige, tropische klimaten. De bloeiwijze groeit uit okselstandige pluimen en vier bloemschermen. De bloemen zijn tussen de 12 en 14 mm groot en hebben 5 witte of lichtroze bloembladen.

De belangrijkste actieve bestandelen van Banisteriopsis caapi zijn de harmala alkaloiden, harmine, harmaline en tetrahydroharmine. Verder bevatten ze in lichte mate, acetyl norharmine, harmalinic zuren, harmic zuren, harmine N-oxide, harmol, methylester harmic amide en ketotetra-hydronorharmine. Zowel de stam als de bladeren en de wortels bevatten deze actieve bestanddelen.

banisteriopsis-caapi

PSYCHOTRIA VIRIDIS
Ook wel bekend als Chacruna is een lid van de Rubiaceae familie is een tropische struik die in de Amazone laaglanden van de amazone groeit en via cultivatie ook in Colombia, Bolivia en Oostelijk Brazilië. Deze altijd groene soort kan een kleine boom worden, alhoewel de meeste gecultiveerde exemplaren tussen de 2 en 3 meter hoog worden. De lange, smalle, ovale bladeren zijn lichtgroen tot donkergroen van kleur en hebben een glanzende bovenkant. En zijn tussen de 5 en 15 cm lang en 2 en 6 cm breed. De bloemen zijn bevestigd aan lange stelen en hebben groenwitte kelkbladen.
Het belangrijkste bestanddeel is dimenthyltryptamine (DMT) overige alkaloiden zijn beta-carbolines en N-methyltryptamine.

psychotria-viridis

DIPLOPTERYS CABRERANA
Ook bekend als chaliponga of chacropanga. Deze plant kreeg na de ontdekking ervan de latijnse naam Banisteria rusbyana. Deze plant is ook weleens Banisteriopsis rusbyana en Banisteriopsis cabrerana genoemd, en is net als Banisteriopsis caapi lid van de Malpighiaceae familie. Deze tropische liaan wordt alleen aangetroffen in hoger gelegen delen van de Amazone
Deze zeer lange liaan heeft een kruiswijze bladschikking met langwerpig-ovale, uitgerande, spits toelopende bladeren. De bloeiwijzen, die elk 4 kleine bloemen dragen, groeien vanuit de stengeloksels. Deze plant ontwikkelt slechts zelden bloemen.
De bladeren en de stelen bevatten in hoge mate de volgende alkaloiden: N,N-DMT, 5-MeO-DMT en in kleine mate M-methyltetrahydro-beta-carboline., methyltryptamine en bufoteine

diplopterys-cabrerana

Seryan rue

Ook wel bekend onder de naam peganum harmala, syrische wijnruit is een bekende MAO remmende plant waarvan de zaden worden gebruikt. Deze plant komt voor in het midden oosten en Zuid Azië en kent een divers traditioneel gebruik op zowel het spirituele vlak als het medicinale vlak.
Peganum harmala behoort tot de Nitrariacease familieen wordt vaak gebruikt in een analoog: anahuasca. Vaak wordt in het westen voor deze variant gekozen omdat het veel goedkoper is dan de traditionele liaan, ook scheelt het in bereidingstijd. In uitwerking heeft deze variant voor velen een duidelijk andere werking dan de traditionele ayahuasca.

De belangrijkste alkaloiden zijn: Hamane,hamine, harmaline, harmalol, tetrahydroharmine, vasicine, vasicinone
peganum-harmala-seeds

Mimosa Hostillis
Mimosa hostillis ook wel bekend als jurema preta is ook een bekende DMT houdende plant. Met name de wortelbast is zeer potent.
Zij is lid van de Fabaceae familie.

mimosa-hostilis-root-bark

Acacia
Ook zijn de bladeren van sommige Acacia soorten (ook van de Fabaceae familie) bruikbaar voor ayahuasca analogen, zoals Acacia maidenii omdat ze DMT bevatten.

acacia-confusa-root-bark

Additieven:

Mapacho
mapacho-tabaco-rustica-346x346
Coca
coca-blad
Guayusa
ilex-guayusa
Brugmansia
ww_brugmansia_lrg

Overige planten die kunnen worden ingezet tijdens ayahuasca ceremonies:

Rapé
rape
Cannabis
cannabis

FacebookTwitterGoogle+Delen via